Si Đinping se direktno obratio Vladimiru Putinu: Ruski predsednik mu nije ostao dužan! Šta se to dešava?!
Vladimir Putin i Si Đinping, Foto: Sergei BOBYLYOV / AFP / Profimedia

šta se to planira?

Si Đinping se direktno obratio Vladimiru Putinu: Ruski predsednik mu nije ostao dužan! Šta se to dešava?!

Veoma zanimljive stvari

Objavljeno:

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da je spreman da sarađuje sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, kako bi iskoristili priliku da povodom 75. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa nastave širenje sveobuhvatne praktične saradnje.

Kako je preneo Kineski državni radio, Si je to naveo u čestitki koju je povodom godišnjice uputio Putinu.

"Od uspostavljanja diplomatskih odnosa, dve strane su neprekidno unapređivale kvalitet bilateralnih odnosa na osnovu bazičnih interesa dvaju zemalja i naroda, oslanjajući se na istorijsko iskustvo", naveo je Si.

On je dodao da su "trajno dobrosusedstvo, sveobuhvatna strateška koordinacija i međusobno korisna saradnja postali najvažnije karakteristike bilateralnih odnosa Kine i Rusije".

Si Đinping
Si Đinpingfoto: EPA-EFE/MARK CRISTINO/POOL

Si je istakao da visoko ocenjuje razvoj odnosa Kine i Rusije i da je spreman da sarađuje sa Putinom kako bi iskoristili priliku koja se pruža povodom 75. godišnjice od uspostavljanja diplomatskih odnosa, čvrsto usmeravajući bilateralne odnose u pravom smeru, nastavljajući širenje sveobuhvatne praktične saradnje i zajednički promovišući visoko kvalitetan razvoj i modernizaciju dve zemlje.

Kineski predsednik je ocenio da bi time doprineli očuvanju svetskog mira i stabilnosti, kao i izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovečanstvo.

Šta je rekao Putin?

U svojoj poruci Siju, Putin je uz najsrdačnije čestitke povodom godišnjice ocenio da su "bliski i međusobno korisni odnosi Rusije i Kine izdržali test vremena", kao i da su "odnosi Rusije i Kine dostigli najviši nivo u istoriji".

"Dve strane aktivno sprovode saradnju u politici, ekonomiji i trgovini, nauci i tehnologiji, kao i u drugim oblastima, efikasno koordinirajući međunarodne i regionalne poslove i radeći zajedno na izgradnji pravednog multipolarnog svetskog poretka", naglasio je Putin.

Vladimir Putin
Vladimir Putinfoto: EPA-EFE/ALEXEI DANICHEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Putin je naveo i da je siguran da će dve strane u potpunosti realizovati konsenzus postignut tokom njegovih sastanaka sa Sijem, i učvrstiti sveobuhvatno strateško partnerstvo Rusije i Kine za novu eru, kako bi dve zemlje promovisale bezbednost i stabilnost na evroazijskom kontinentu i šire.

Bonus video:

05:18

BRZE VESTI 02.10.2024

(Espreso/Blic/Preneo: V.Š)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.